Wandelen op Rhodos

Vorige week verbleef ik 9 dagen op het zonovergoten Griekse eiland Rhodos. Samen met Lief heb ik hier twee wandelingen gelopen uit het gidsje “wandelen op Rhodos” van One Day Walks. We vonden het heel leuk om te doen; het waren avontuurlijke tochtjes.

Route 17 > Bergwandeling rond Tsambika 

De start van deze wandeling lag relatief dicht bij ons hotel in Kolymbia. Opvallend was dat enkele herkenningspunten naar start van de wandeling (zoals Cafe Paul en een parkeerplaats) al niet meer bestonden. Toen we eindelijk de start hadden gevonden hadden we er al dikke twee kilometer op zitten. Meteen een fikse klim naar boven met als enige wegwijzer de zogenaamde ‘steenmannen”; opgestapelde stenen en soms een witte stip. Daarna een stukje over een gewone weg en een heel lange trap (300 treden) naar de kapel met de Maria-icoon. Weer naar beneden en verder met de wandeling. Deze wandeling was eigenlijk meer een hike: klauteren en lastige afdalingen (hoogte verschil van 328 meter). Het viel echt niet mee, het was warm en het klimmen was zwaar. Op ongeveer driekwart en met nog een lange klim/klauter voor de boeg zat ik er even doorheen. Maar ja.. opgeven is geen optie, dus na een korte pauze onder een schaduwrijke boom weer met goede moed verder. De top bereikt en vervolgens was het weer lastig dalen naar het startpunt. We zijn onderweg beloond met prachtige uitzichten, maar deze tocht is niet echt geschikt voor ongetrainde mensen.

      

 

Route 15 > door de Skoutouljaris-kloof

Voor het startpunt van deze wandeling moesten we op zoek naar het klooster van Kamiri. Gevonden dankzij het oriëntatievermogen (en waarschijnlijk het lezen van alle Dan Browns) van Lief; “een klooster ligt altijd hoog, we moeten gewoon verder rijden”. Dat klopte dus! Doodstil was het daar. De sleutel van het klooster hangt gewoon aan de deur….

    

Vervolgens door de kloof en vervolgens via olijfboomgaarden weer terug. Dit was, ondanks de ruwe ondergrond, echt wandelen. Prachtig! Niemand gezien, alleen geitjes en vlinders. Deze route was ook wat makkelijker te vinden, al hebben we wederom dankbaar gebruik gemaakt van de steenmannen. Daarom hebben we zelf ook steenmannen (opnieuw) gestapeld, zodat wandelaars na ons er ook gebruik van kunnen maken.

    

In het boekje staan nog veel meer leuke wandelingen en naast wandelen op Rhodos zijn er nog diverse andere one day wandelgidsen. Aanrader!

 

Op onderstaande foto sta ik heel wijs de route te bepalen, maar ik zeg eerlijk: als Lief er niet bij was geweest liep ik nu nog te zoeken naar de stuwdam 😉